Prev
Next
0

Fredagsmys och lördagsgodis

Förr ringde kyrkklockorna helg över bygden på lördag eftermiddag. Nu var det helg och tid för vila. En tradition som inte spelar någon roll i dag, tänker du kanske. Men vi har skapat våra egna ritualer för att avsluta veckan och göra helg.

Fredagsmyset kan kanske sägas vara vår tids helgmålsringning som förr symboliserade avslutandet av veckans arbete och inledningen av helgfirandet. Nu signalerar fredagsmyset helg, ledighet och tid tillsammans.Vi manifesterar detta genom att samlas runt matbordet eller framför underhållningen på tv på fredagskvällen för att äta något extra gott tillsammans. Alla är hemma, telefonerna ringer inte och inget stör. Vi slappnar av efter en arbetsvecka och känner helglugnet sprida sig.

Men fredagsmyset symboliserar också samhörighet i den moderna familjens splittrade vardag. Föräldrarna yrkesarbetar och familjens medlemmar har hobbyaktiviteter och träningar på vardagskvällarna, kanske äter man inte någon måltid gemensamt under hela veckan. Med fredagskvällens mysstund bekräftar vi relationerna till varandra och gemenskapen om att vi hör ihop.

Fredagsmys kom in i Svenska Akademiens ordlista 2006 och används flitigt i reklamen för olika snacks och läskedrycker. Ett begrepp som kom med några årtionden tidigare är lördagsgodis, som också är en sorts ritual, men med mer praktiska förtecken. På 1950- och 1960-talen ville folkhälsoinstitutioner värna om barns tandhälsa genom att begränsa godisätandet.

Man gick ut med rekommendationer att föräldrar skulle ge sina barn godis endast en gång i veckan, förslagsvis på lördagen. Under andra halvan av 1900-talet var detta en självklarhet för de flesta barn, man åt godis på lördagar. Punkt. I dag när godiset fullkomligen väller emot oss i snabbköp, kiosker och bensinstationer kämpar många föräldrar för att upprätthålla traditionen, åtminstone hjälpligt.

Kajsa Lindroth

Kajsa Lindroth
Jag godkänner villkoren för användning av artiklar i Artikelbanken, Läs mer om villkoren här
Ladda ner artikelpaket

Prenumerera på Artikelbanken!

Dessa artiklar med tillhörande bilder är publicerade av Verbum AB.

För att använda dessa texter och bilder behöver du vara prenumerant på Artikelbanken samt arbeta inom Svenska kyrkan

Skicka en förfrågan till oss för att bli prenumerant, så kontaktar vi dig!

Bli prenumerant