Foto: Leif Wikberg

Johanna Cederstam

Foto: Leif Wikberg

Johanna Cederstam

Foto: Leif Wikberg

Prev
Next
0

Mindful eating – mat som medicin

Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande – att vara här och nu. Genom att ta med den medvetenheten in i våra måltider kan vi minska både stress och risken för hjärtsjukdomar.

Mindfulness används inom sjukvården för att minska stress, ångest och nedstämdhet. Redan i slutet av 1970-talet etablerade professor Jon Kabat-Zinn den moderna, sekulära mindfulnessläran. Det finns en rad studier som visar att metoden hjälper till att förebygga utmattning och psykisk ohälsa. På så sätt kan det också bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Wei Yu är kardiolog vid Ersta Sjukhus Hjärtmottagning. Hon anser att vi behöver förebygga kronisk stress, både i samhället och på individnivå, och hon tror att Mindfulness kan stilla det behovet.

– För individer finns det flera verktyg som KBT, samtal i grupp, fysisk träning, stressutbildning och mindfulness. Medveten närvaro tar oss till här och nu, vilket är grunden till att de andra verktygen ska funka bra, säger doktor Wei Yu.

Sedan år 2000 har forskningar inom mindfulness-baserad approach ökat explosionsartat. Under 2019 publicerades över 1200 artiklar på ämnet. Många av dem påvisar positiva effekter vid både psykisk och fysisk hälsa.

– Stress påverkar oss inte bara psykiskt utan också kroppsligt. Akut stress kan hjälpa oss att överleva, medan kronisk stress kan skada hela kroppen. Stresshormoner som kortisol kan faktiskt skada hjärna strukturellt på cellnivån, vilket medför försämrat minne och kognitiv förmåga och det kan ta lång tid för hjärnan att repa sig. Ibland kan det bli permanenta skador, säger Wei Yu.

Johanna Cederstam är yogainstruktör och utbildad inom bland annat ayurveda. Hon håller workshops i hur vi kan vara mer närvarande när vi äter, så kallad Mindful eating.

– Mat är medicin och det är viktigt att vi betraktar den som ett verktyg för att må bra. Mat finns inte bara där för att stilla ett flyktigt behov, säger Johanna.

Hon tipsar om att medvetandegöra sin andning, och uppleva sin måltid: Se färgerna, dofta, ta in alla minnen. Hon tycker att det är viktigt att vi visar tacksamhet för maten – vi får äta. Det är inte alla som får det.

– Sätt en intention: vad vill jag att maten ska göra för mig? Vi ger då maten en riktning, säger Johanna.

– Vi ska inte slänga mat i onödan och vi ska inte slänga i oss mat i onödan. Våra kroppar är inte papperskorgar säger hon.

Men det är inte bara det mentala måendet som får hjälp av mindful eating. Att äta är en fysiologisk process, som börjar redan när maten kommer in i våra munnar.

– Saliven hjälper till att bryta ner maten och det är därför viktigt att tugga noga och länge, för att hjälpa nedbrytningsprocessen. Om vi inte gör det så rubbar det hela systemet. Vi ska därför tänka efter. Vara närvarande under vår måltid.

Johanna har några knep för att lyckas bättre med närvaron när hon äter.

– Jag äter alltid med pinnar. Men om man vill äta med vanliga bestick så kan man öva på att lägga ner gaffeln mellan varje tugga. Att blunda och känna efter hur tuggan känns och smakar, är också en metod i mindful eating. Det här gör att vi inte överäter.

Wei Yu är inne på samma spår som Johanna Cederstam. Hon jämför mindful eating med KBT, när det kommer till, bland annat, hjärt- och kärlsjukdomar. 

– Övervikt ökar risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, cancer med mer och KBT är en evidensbaserad metod just för att ge en hållbar viktminskning. Eftersom mindfulness har KBT-effekt och bevisat verkar på psykisk ohälsa som triggar övervikt, så finns det belägg att använda mindful eating som ett verktyg. Syftet är att förändra attityd och beteende. Genom att utöva medveten närvaro under måltiderna, skapar man en sund relation till mat och utvecklar självreglering av ätande, säger Wei.

De flesta studier visar att mindfulness kan minska cravings och tröstätande. Effekten på viktminskning har dock varit blandad, en del studier visar signifikanta förändringar medan andra inte gör det. Det finns ett forskningsprogram, MB-EAT (Mindfulness-Based Eating Awareness Training program), där det pågår flera kliniska studier kring ämnet.

– Forskning med magnetkameraundersökningar har visat att både längre och kortare träning i mindfulness och medkänsla kan påverka blodflöde, aktivitet och strukturer i flera område i hjärnan.

Wei berättar om hur mindfulness också aktiverar parasympatikus – nervsystemet som främjar matsmältningen. 

– När vi äter långsamt och fokusera på smaken, doften och konsistensen så kan vi få njuta av maten på riktigt.  ’Låt maten tysta munnen och hjärnan’, skulle jag säga. Har vi massa tankar och känslor kan vi inte fokusera och njuta.

– En glad mage gör en glad människa! Så mindfulness ökar vårt välbefinnande och vår livskvalitet genom att vi får uppleva och njuta mer, inte minst genom magen, säger Wei Yu.

Taggar

Sara Grant

Sara Grant

Skribent

Prenumerera på Artikelbanken!

Dessa artiklar med tillhörande bilder är publicerade av Verbum AB.

För att använda dessa texter och bilder behöver du vara prenumerant på Artikelbanken samt arbeta inom Svenska kyrkan

Skicka en förfrågan till oss för att bli prenumerant, så kontaktar vi dig!

Bli prenumerant